Det svenska språket har utvecklats under årtusenden men har även under några århundraden importerat nya utländska ord, mestadels från engelskan. Dessa ord har blivit en naturlig del av det svenska språket och vi använder dem dagligen utan att fundera på deras utländska ursprung, som exempelvis television.
Språk utvecklas
Språk står aldrig stilla i sin utveckling men det kan vara på gott eller ont. Den så kallade Rinkeby-svenskan som skapades i invandrartäta kommuner i norra Stockholm är ett intressant fenomen. Problemet är att denna hemsnickrade invandrarsvenska är tyvärr ett språkligt handikapp och utgör inte någon fördel för ungdomarna. Att kunna uttrycka sig väl i tal och skrift är en viktig förutsättning för framtiden oavsett vilket språk du talar.
Vårda ditt språk
Att vårda sitt språk innebär till exempel att man bör försöka undvika att använda allt för mycket slang. Som tonåring är det givetvis attraktivt att använda samma språk som jämnåriga men i och med att vi blir äldre är det rekommenderat att börja polera upp sitt språk i förberedelse för yrkeslivet. Det är också rekommenderat att vårda sitt utseende så att du ser fräsch och attraktiv ut. Hos Parfym.se online finns ett bra urval av Clarins hudvård för alla hudtyper och åldrar. Clarins är ett franskt familjeföretag som tillverkar smink- och hudvårdsprodukter av hög kvalitet. Clarins hudvård erbjuder olika hudvårdsprodukter som exempelvis body lotions, ansiktsrengöringsprodukter, dagkrämer, ansiktsserum och ögonkrämer. Parfym.se erbjuder sina kunder det allra bästa av Clarins hudvårdsprodukter såsom kundfavoriten Hydra-Essentiel Rich Cream dagkräm eller den välrecenserade SOS Primer. När du handlar hos Parfym.se får du givetvis snabb leverans och fri frakt över 399 kronor.
Internet
I dag spenderar vi mer tid på internet än någonsin tidigare. Vi har internet i mobilen, surfplattan och datorn och är online dagligen. Men hur påverkar internet vårt språk och hur står det till med det nya Facebookspråket som vuxit starkt under senare år. Den som använder internet för att inhämta information eller liknande kommer inte att påverkas negativt språkmässigt. Mycket av det man läser online är skrivet på hyfsat bra svenska och är menat att i första hand kommunicera med läsaren på ett lättläst, informativt och ibland underhållande sätt.
Social media
Ungdomar som kommunicerar ofta på sociala medier, som exempelvis Facebook och chattsidor, är dock något helt annat. Ett nytt och dåligt skriftspråk har vuxit fram genom åren där medvetna felstavningar och lustiga förkortningar har blivit norm. Du kan bland annat se ord som ”vakul”, ”hejzan”, ”oxå” eller ”hare bra”. Problemet är att ungdomar lägger ner mycket tid på att lära sig att skriva som kråkor och effekten av detta kommer att visa sig i framtiden på olika sätt. Trots att flera påstår att detta dåliga språkbruk bland ungdomar inte kommer att påverka dem negativt i framtida sammanhang är det ett overifierat påstående. Oron över att unga påverkas negativt av det dåliga språket på sociala medier växer nu även i andra länder.