att tala om teknik blir lätt som när ormtjusaren på kiviks marknad inte hade någon orm. han berättade med desto större inlevelse om hur ormen slingrade sig på hans kropp. den orm jag ska tala om här heter daisy – det nya talboksformatet.
”talböcker” är benämningen på de inläsningar talboks- och punktskriftsbiblioteket (tpb) producerar. de har personer med olika typer av lässvårigheter rätt att låna på biblioteken. talböckerna lästes tidigare in på band men produceras nu på ett cd:romformat som kallas daisy. för att lyssna på dem har man behövt speciella daisyspelare, som har en mängd genomtänkta funktioner. men spelarna är främst utvecklade för blinda och synskadade. de upplevs av många också som klumpiga och dyra. har man inte haft en sådan spelare, har man kunnat lyssna på daisy-skivorna i sin dator. men varken det ena eller det andra sättet har varit särskilt bra utifrån de behov seende, normalbegåvade med svårigheter att läsa har. om jag idag var elev i den obligatoriska skolan, skulle jag vilja ha möjlighet att lyssna på mina läxor i en liten spelare, som får plats i fickan när jag sitter på bussen – helst samma spelare som jag använder till musik. ska jag använda datorn, måste jag få ut mer än bara ljud.
den traditionella gråa daisyspelaren ”viktor”, vid sidan av samsungs nya freestyle,
i vilken man kan spela vanliga cd-skivor och daisyskivor .
de nya spelarna
nu har de små spelarna kommit som kan spela upp daisyskivor. de tillverkas av philips, samsung, panasonic, sony med flera och kostar som andra cd:spelare i fickformat. det är standardapparater och man kan spela både daisy-skivor och vanliga cd-skivor. det som är speciellt med dessa spelare är att de kan spela upp så kallade mp3-filer. jag provade samsungs mcd-mp650 med philip pullmans ”råttpojken”. jag kunde lätt förflytta mig från kapitel till kapitel, både framåt och bakåt och hela boken ryms på skivan. i bokhandeln hittade jag majgull axelssons ”slumpvandring”. den var inspelad på vanlig cd och krävde elva cd-skivor. på daisyformat skulle hela boken få plats på en skiva, vilket förenklar läsandet.
för dem som har lässvårigheter, eller bara läser sakta, öppnar sig en ny värld när de får tillgång till denna teknik.
jag satte sedan in ännu en skiva i spelaren. då gick det inte lika bra. det lät som kalle anka.
jag vände mig till företaget iris intermedia, som producerar daisyböcker. av thomas rudvald på företaget fick jag låna den modell företaget marknadsför i en kampanj under våren – samsungs mcd-sm55. där fungerade alla skivor utan problem. den spelaren tål också skakningar betydligt bättre än den äldre (120 sec. anti-chock, istället för 40 sec.) om man alltså ska köpa en mp3 cd-spelare gäller det att kontrollera att de fungerar, också för daisy-skivor.
daisy på datorn
när jag stoppar in daisy-skivorna i min dator får jag, med hjälp av läsaren lp-player, upp rubrikerna på skärmen. under rubrikerna finns bokens sidnummer markerade. jag kan klicka på ett nummer och komma till rätt sida i boken. jag kan också använda sökfunktionen och hitta kapitelrubrikerna, men jag kan inte söka på ord i bokens text. jag kan däremot sätta bokmärke och gå direkt till bokmärket. jag har alltså möjlighet att hitta mer exakt med hjälp av datorn, än med freestylen.
en av talboks- och punktskriftsbibliotekets daisyböcker,
som de ser ut på datorskärmen.
att texten inte presenteras på skärmen beror på att tpb enligt lagen bara har rätt att läsa in böckerna. de har inte rätt att använda textfilen. för att få rätt till det krävs det tillstånd från upphovsmännen – författarna och förlagen. fmls har till exempel rätten till sina egna texter och har därför kunnat läsa in förbundets stadgar på detta format. då ser det ut som på bilden här nedanför. där finns ljud, text och en markör som följer med i texten. man kan lätt söka även i själva texten, sätta bokmärke och göra egna, skriftliga eller muntliga anteckningar (även om den funktionen skulle kunna utvecklas så att den blir mer ändamålsenlig för den målgrupp vi talar om här).
daisyproduktion med fmls stadgar.
detta är ett enkelt och billigt sätt att göra texter tillgängliga för dem som har lässvårigheter av någon sort. iris intermedia har skrivit avtal med upphovsmännens organisationer alis. därmed blir det möjligt att producera böcker där även texten ingår. det i sin tur gör det möjlighet att göra mer avancerad produktioner, som fmls cd:rom ”it i föreningsarbetet”, där texten och ljudet kompletterats med både illustrationer och filmade avsnitt.
fmls cd:rom ”it i föreningsarbetet” kombinerar text, ljud, bild och film.
för läromedel är framför allt kombinationen av text och ljud revolutionerande. att enkelt kunna lyssna på läxan i sin freestyle, när man bara behöver lyssna, för att sedan, när man behöver kunna söka mig fram, göra anteckningar och på annat sätt arbeta med texten, sätta in cd:n i datorn. på så sätt kan den tryckta boken och cd:n komplettera varandra.
daisy på nätet
men daisy är mer än en cd. det är ett internationellt standardiserat format, som med ytterligare lite teknisk utveckling går att använda också på internet.
fmls i täten
fmls är, med produktionen av utbildnings-cd:n ”it i föreningsarbetet”, och produktionen av förbundets stadgar, långt framme på detta område. förbundet kan idag visa ”hur ormen slingrar sig”. under våren arbetar jag som skriver detta, för fmls, med att specificera de krav man idag kan och bör ställa för att samtliga läromedel ska finnas producerade, på ett sätt som gör att våra medlemmar och andra med lässvårigheter ska kunna ta till sig den kunskap som döljer sig i läromedlens bokstavsdjungel.
fmls cd-produktioner kan beställas från förbundets kansli: 08 – 665 17 00