l&s läsare, läsvanor och läspreferenser
studenterna malin hedblom och karina karlsson har på uppdrag av språka loss telefonintervjuat 43 av tidningen läs & skriv:s läsare. docent lars melin, nordiska spårk vid stocksolms universitet, har sammanställt material. den visar bl.a. att läsförmågan bara förklarar en fjärdedel av läsbeteendet, och att sambandet mellan läskapacitet och ”läsa i en bok” är ännu svagare.
den 2 december 2002 ägnades språka loss redaktionsmöte åt frågan vad läsförståelse egentligen står för. förutom redaktionsmedlemmarna var professor stefan samuelsson inbjuden, liksom frilansjournalisten ulla lovén som här återger diskussionerna.
läsning och skrivning
– en oundviklig del av yrkesarbete idag
hur läser år 8-eleverna i stockholm?
ny undersökning av vuxnas läsförmåga i sverige
docent mats myrberg vid lärarhögskolan i stockholm sammanfattar här den svenska undersökningen inom det så kallade ials-projektet (international adult literacy survey) som leds av oecd. undersökningen gäller läs-, skriv- och räkneförmågan hos vuxna människor i ett stort antal länder.
folkbildningsforskaren och läroverksadjunken carl cederblad undersökte 1928-33 läs- och skrivförmågan hos svenska beväringar med folkskolebakgrund kontra värnpliktiga studenters. journalisten lena köster-bergman har ställt samman resultaten av undersökningen i denna artikel.
sverige läser bäst i världen – men …
läs- och skrivförmågan hos befolkningen i 24 länder har undersökt. i sverige står mats myrberg, docenten i pedagogik på lärarhögskolan i stockholm för undersökningen. journalisten lena köster-bergman har intervjuat myrberg, som konstaterar ”att sverige är bäst, men ändå klarar 25 procent av sveriges vuxna befolkning inte att läsa och förstå en för dem obekant artikel i en dagstidning”.