en bild säger mer än tusen ord – inte minst för dyslektiker
kompensation kan vara tekniska hjälpmedel. det kan också handla om alternativa strategier. anna tebelius, fil. mag. lunds universitet, är själv dyslektiker, på väg till harvard universiyt i usa, för att forska om bildens betydelse för minnet. i denna artikel behandlar hon ämnet.
kompensatoriska åtgärder vid läs- och skrivsvårigheter
hur kan vi gottgöra, ersätta eller utjämna ett funktionshinder, som innebär att en person har svårt att läsa och skriva? christer jacobsson fil.dr. vid växjö universitet tar upp dessa frågor och ger en grundlig redogörelse för teknisk kompensation, som kan höja personens självbild och motivation att läsa.
läs- och skrivsvårigheter kan överbryggas!
”lika självklart som det är att elever som ser eller hör dåligt ska ha adekvata hjälpmedel, borde det vara att elever med stora läs- och skrivsvårigheter ska ha tillgång till kompenserande hjälpmedel”, skriver logopeden ulla föhrer vid enheten för logopedi och foniatri vid huddinge universitetssjukhus. ”men idag har studerande med dyslexi inte rätt att få sin kurslitteratur inläst förrän på högskola eller universitet.” föhrer beskriver här ett projekt på högstadiet och gymnasiet med bland annat tekniska hjälpmedel.
test av talsynteser och skärmläsare